1323342645_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Cotonkeskustelus feissaris tul paljo tärkeit asioit vastaa koirie jalostuksee ja pentutehtailuu liittye maailmalt. Kahrel palstal piänempiänt pränttii kuus sivuu. Sinne joukkoho ol sit hyvää asiaa uponnu niimpaljo, et päätin tehrä siit koosteen. Laitan sen nyssit tännekki.

RODUN PARHAAKSI

Maailmalta kuuluu enemmän ja enemmän ja laajemmalti monista tapauksista, joissa koirat toimittavat tavaran virkaa vain rahastusmielessä. Synnytyskoneina. Jopa ihan tunnettujen ja arvostettujen kasvattajien toimesta, eli virallisesti rekisteröityjen koirien suhteen. Surullista.

Jotta eettisesti ja moraalisesti oikein toimivat kasvattajat välttyisivät myymästä omia kasvattejaan väärin toimiville, näiden pitäisi ottaa tarkkaan selvää, mihin myymänsä tai sijoittamansa pennut oikeasti menevät. Jopa virallisia rotutuomareita on jäänyt kiinni pentutehtailusta maailmalla. Myyvät sitten rotukoirina pentuja, joissa on joku 'pikkuvika' vähän edullisemmin, mutta kuitenkin saaden niistä hyvän hinnan. Muotia Amerikoissa nykyisin on ns. Design-pennut, jotka teetetään ostajan toiveen mukaan eri rotuja keskenään risteyttämällä epämääräisissä oloissa. Pennuissa voi kyllä valitettavasti piankin näkyä ongelmia, niin terveydessä kuin hermorakenteessakin. Vaikeaksi asian tekee varsinkin rajojen yli 'pentuvaihdoissa', kun eri mailla on erilainen rekisteröintijärjestelmä, joillakin useampia erilaisiakin. Rekisterillä voi olla joskus väliä. Tärkeintä kasvattajan on ottaa tarkkaan selvää asioista. Vaikka nettisivut vaihtokasvattajalla ovat kuinka ammattimaiset ja lupaavat kymmentä hyvää asiaa, niin taustalla voi silti olla muunlaista toimintaa.

Jos myyt pentuja ulkomaille näkemättä ostajaa, olisi aina turvallisempi tehdä pennuille kastrointi/sterilisointi ennen pennun laittoa maailmalle. Jollet ole täysin varma, mihin olosuhteisiin pentu menee. Tällä hetkellä näyttää, että Amerikassa on suurin riski joutua "feikin" kasvattajan juksaamaksi. Hipsukoissa sana siksi, että oikeasti ovat virallisesti hyväksyttyjä kasvattajia kyllä, mutta pitävät vain muutamaa koiraa näyttelyvalmiina, muut ovat vain rahastusmielessä hankittuja synnytyskoneita.

Eikä ostajatkaan ihan syyttömiä ole. Ilman ostajia ei olisi pentutehtaita ja toiminta vähenisi tai kutistuisi jopa olemattomiin. Amerikassa varsinkin myydään pentuja vielä eläinkaupoissa ja netin kautta. Pennut on otettu emoltaan liian aikaisin, hyvässä lykyssä erotettu sisaruksistaankin, emon eläessä surkeissa oloissa, tarkoituksenaan vain tehdä mahdollisimman paljon pentuja mahdollisimman usein. Kaupoistakin monet pennut, jotka eivät mene kaupaksi joutuvat kokemaan saman kohtalon. Pentuja ei siis kuulu ostaa säälistä.

Oikea toimintatapa epäillessä pentutehtailua on ottaa yhteys poliisiin tai paikalliseen eläinsuojeluviranomaiseen, jotka tutkivat asian ja päättävät koirien kohtalosta. Ne joko nukutetaan ikiuneen, jolloin niiden kärsimykset loppuvat tai ne annetaan adoptoitaviksi turvallisiin koteihin. Näin pentutehtailijat jäävät ilman rahojaan, mutta myöskin heiltä häviää senhetkinen kauppatavara (eli pennut ja emot). Adoptiota odottaa niin aikuisia kuin pentujakin, varsinkin juuri Amerikassa, eli jollei koiran perimällä ole niin väliä, niin koiran voi hankkia tätä kautta. Jos taas haluaa näyttelykoiraa, täytyy koira ostaa kunnon kasvattajalta, jonka luo pääsee käymään ja näkemään, missä oloissa emo ja pennut kasvavat.

Ostajien tulisi muistaa, että koirasta on myös vastuu koko sen eliniän ajan, eli 10-16 vuotta. Yleensä, mitä pidempään sen parempi. Jos hankkii koiran väärästä paikasta on myös suuri riski saada pentu, jolla on sekä fyysisiä että henkisiä vaivoja tai ainakin jompaa kumpaa. Koira vaatii aina myös päivittäiset lenkitykset, ruoat, selkeät rajat ja tarpeeksi aktiviteetteja. Tarvittaessa myös lääkärin hoitoa. Kun koira saa tarpeensa tyydytettyä, se on onnellinen ja täysivaltainen rakastettava perheenjäsen.

Linkit

Pasado's Save Haven

Canada News

Global Animal

CBC News

The Advocates for the Coton de Tulear (ACT)

(Linkit ovat pääasiassa liittyviä Kanadan isoon pentutehtailutapaukseen, mutta samantapaisia tapauksia on ympäri maailman, valitettavasti jopa Suomessa)