Nii se isäntä sit kotiutu, vihroste viimei, sairaalast. Het toisest päiväst annetut kotiutusviitteet tosi siirtyvä viirentee päivähä, ku ekaks tul kuumet ja siv viäl sokerijuttui, mikkä pit saar johonki tiättyhy vaiheesehe enne kotiuttamist.

Lavvantain siis men sisäl, ja sillo tehtii pallolaajennus, sunnuntain vihjailtii seuraavam päivän kottimenost ja sitä sit ain siirrettii ja siirrettii. Eikä siin mittää, jos olisisiva kunnol selitelly asioit, mukku kaik tuntuva ain roikkuva ikäänku ilmas. Se oj jottai hirmu painostavaa ja epämääräst, mikä saa ain munt ainaki epäluuloseks, et onk siäl sittenki jottai vakavemppaa taustal, ku taas isäntä ol sil miälel, et mikkää ei ol vakavaa, jollei sanot et se ov vakavaa. Mikä taas pelotti mua viäl enempi. Inhottava tilanne.

sa-normal.jpg

Noh, vino pino tul sit lisälääkkeit entiste (Marevan, verenpainelääke, nesteenpoistolääke) päälle ja sit kunnon taulukko, et millo mitäki otetaa. Mikä ei ollukkaa nii helppoo, milt se vaikutti. Isäntä taas o sil miälel, et ku ottaa vähä sinneppäi, ni se riittää, ku mummiälest pitäsis olla enempi täsmälline näitten kans. Mitä rutiinii siit sit tulee koskaa, jos ottaa sillon ku muistaa, suurimpiirteis?

Eka lääke aamul pual seittemält, vesilasillise kera, toisii sit aamiaisen kans kahreksa ja yhreksäv välil. Lounas yhrentoist ja kahrentoist välil ja taas satsi pillereit, välipalan kans kahrelt lissää pillereit, päivällisel neljäj ja viirev välis taas ja päiväv viimiset kahreksalt illal. Täsä ojjo tullu kotonolles selvii vaikeuksii näitte aikatauluje kans, ku me ei olla yleensä syäty aamul mittää, päiväl ehkä sit joskus kahre-kolme aikan jottai leippää ja päivän lämmin ateria sit myähemmi illal. Ny tuntuu, et joutuu koko aja miättimää, mitä tekkee ja millo ja tuntuu, et syä ihan koko aja. Mäki tiätty siin sit samal, ku isäntäki. Heh! Ens viikko o sairaslomaa ja meijän täytyy jotenki sumplii näät syämisajat sellasiks, et isäntä pystyy sit töisollessaski sitä rutiinii soveltamaa nii sujuvaste ku mahrollist.

Yks lisä-ärsytys täsä ol, ku sairaalast tul vaa ohje, et pitää ottaa oman alueen diabeteshoitajaan yhteyksii, et saa net kaik tarvittavat ohjeet ja neuvot ja tiarot sekä laitteet, mikkä sokeriarvoje seuraamisee tarttetaa. Soitto ajavvarauksehe selvitti, et eivät siäl pystykkää varaamaa aikaa, ku diabeteshoitaja o seuraavan kerra paikal vast ens tiistain ja hän o ainut, joka voi niit varauksii tehrä. Puhelinaika varauksel aamul tunti ja iltapäiväl tunti. Eli täytyy koittaa muistaa näät täsä kaikem muun uure ja ihmeellise asian lisäks. Jos tost ajast myähästyy, ni tiäs kuippitkäl menee seuraava kerta. Äh! Pitäs nykyaikan olla mahrollisuus saar aikoi varattuu nii, ettei tartte ko. henkilöitte itte ol paikal. Hammastarkastusaika tul hankittuu ja se onnistu (vaiks iha kummallissii kysymyksii siin puhelimitse kysysiväkki, mil ei tunnu olevam mittää tekemist hampaitte kunnon tarkastuksen kans) ja nyssit ov viäl fysioterapeuttikäynti, et mite sepelvaltimotauti/diabetes/verenpainetautipotilas lähtee kaikkeist turvallisimmi alottelemaa liikuntaa. Uinti olisis hyvä, mukku o jalas vähä haavaumii, mihi ei sais mittää tulehruksii/siänii tul, ni ei oikkee voi yleisis uimapaikois käyr liikunnoimas...

Noh! Pikkuhiljaaha nää kaik asiat täst selkii. Vaikkei kyl tosiaankaa näyt mitenkää hyvij järjestetyilt nää asioitte alulsaattamiset. Miähel o rauhallissempi luanne ja kärsivällisest orottais vaiks kuip pitkään asioitte kans. "Vähä sinnep päi" riittää hänel, ku mummiälest juttuje tarttis eristyy vauhril ja "ol tasantarkkaa" jotenki. Huakaus. Sokeritauti jo ittekses vaatii seurantaa ja säännöllissii, terveellissii ruakailutottumuksii, ni näät valtimo- ja verenpaineonkelmat vaa lisää asioitte vakavuut. Vaiks täs viimesimmäst pelästyksel käytännös selvittiinki, ni tavote olis, ettei seuraavaa vastaavaa enää eres tulis koskaa!