Lenssuilui siäl ja tääl, ja kaikellaiset suunnitelmat sit venyy ja paukkuu ja siirtyy ja siirtyy. 

k1.jpg

Tul hankittuu noi kakkutarpeet ja niis mont jääkaappisäilytettävää päivämäärines, ni vaiks nyssit ei meil juhlittukkaa, ni tein kakun silti. Pakkaseen se täytyy laittaa, et sellane jännitys ov viäl, et mitä siit sit lopultas tuleekaa...

k2.jpg

Ampparikakku Valion ohjeel muuto, mut meil ol isomp vuaka, ni lisäsin mascarpone-juuston molempiim makuihi, et tul massaa lissää. Ainaki kulhost maistettun ol hyvää, eikä lisänny makeut.

k3.jpg

Yän ylitte jääkaapis ja sit...

k4.jpg

... laitin pualiks ja pakastimee. Ei mahtunu tollee kokonaisena meijä pikkuruisee pakkasee, ni pakkohomma toi, mut itte asias varmaa käytetäänki pualikkaina, ni sit ov valmiiks näi. Se, millassii sulatuksej jälkee ovakkaa, jää nähtäväks. Koristeit o olemas kyl, mut niit en laittanu pakkasee menemää. Ja ne säilyvä kyl.

k5.jpg

Talvikylmilt ei meijä torpas tulla välttymää, ni tein valmiiks pojil lämpimät villahousut. Ei niitten kans välttiks muuval mennäkkää, mut meil voi tarvit iha sisälläki jo. Normitalvina, normilämmityksil (sähköpattereil) o ollu lämpötila usseste aamul se 15 astet, et ens talven ku pattereil ei lämmitetä, ni hyvi suurel torennäkösyyrel lämpötilat tulee olemaa totaki alhasemmat. 

Ei aiot heräillä takkaa lämmittämää keskel yät kummiskaa, et saa nährä. Jännittää kyl. Noh, myännetää: pelottaa!

Eikä ol ainut asia, mikä ny jännittää, ku lääkitykseski tulee yllättävä muutos täsä, eikä mittää hajuu, mitem menee. Vaik on paino puronnu diabetes-diagnoosin jälkkee, ni ol kausi, ku tuntu, ettei mikkää auttanu. Ei ruakavalio/liikunta, ei useempikaa lääke (ja kaik ei ees sopinu, ku aiheutti vesiripulii), ei insuliini, vaa sokerit vaa nous ja nous. Sit sain Ozempicin käyttöhö, ja men kuus viikkoo, ku sain jättää insuliinin poijes ja sit vähentää muutaki lääkityst. No, nyssit o sokereihi ollu käytös reilut kaks vuat ja tän kesän toimitusonkelmat sit sekottaa pakkaa. Pit saara iha toine lääke taas tilal, ja sen sivuoireet saa sit nährä, mitä tuleman pittää. Huaks! Viittaan uutisee Iltasanomis. 

Hyvähä se, et löytyy lääkitys, mikä monil auttaa myäs painonpurotukses (ittel ei ollu sitä onnee), mut silti tää on tarkotettu diabeetikon sokeritasapainon hoitoho ensisijaseste. Joo, ylipaino on kans riski, tiäretää, mut jos kaikkii hoirettais sil "lopullisel" lääkkeel jo etukättee, ni sit tarttis aika monii lääkeit alkaa popsimaha. Eikä onkelma siinäkää, JOS sitä lääket vaa olisisis kaikil tarpeeks. Nyt ei ol, tilanne o tosi stressaava! Ja jo toi stressi nostaa sokereit. :(

Jotta tällassii vähä matalapaineisii miätelmii täält ny täl kerttaa.