Nythä o kovastepaljo ollu esil, et pitäiskös lemmikkiempito kiältää kokonas, tai vaiks tehrä jonkillaine ajokortti lemmikkie omistajil, et saarais ihmisil eres perustiarot kohralles eri lemmikkie hoiroist. Tätä ojjo kuulunu eri tiarotusvälineist ehkä noi runsaav vuarev verra ainaski.

1329163421_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

"Piräiskös munst luapuu?"

Ny Korkeasaaren entine johtaja, Seppo Turune o heittäny aika hurjaa tekstii ja painottanu ääripään asioit lemmikkiehoirois (ahtaat tilat, ruakamäärä ekologiselt ajattelult) ja olettaa, et eläintenpito ov vaa joku muati-ilmiö. Turune myäs kuuluttaa varsinki kissoje ja koirie pitäjilt vaarittavaa "ajokorttii", jollon toivomus olis, et näät kelpoisuusvaatimukset vähentäis eläinsuojeluun liittyvii onkelmii.

Siin mä oon samaa miält, et tuntuu, ku koko aja tulis lissää sellasii lemmikkie omistajii, joil ei ol yksinkertasest ees perustiatoi koirie ja kissoje hoirost, näitte tarpeist eikä varsinkaa käyttäytymisest. Kissoi ei leikat ja sit tulee yllätyspentueit säännöllisee tahtii ja emokissa rasittuu ja helposte sit jossaikohti vastustuskyky o nii heikko, ettei kestä enää ja iha enne aikojas kualee poijes. Yllätytää mite paljo aktiviteettii kissat tarvii ja sit ihmetellää, ku alkaa tapettii lähtee seinist ja verhot mennä palasiks, tai sohva silpuks. Koirii ei käytet tarpeeks ulkon, ei opetet käyttäytymistapoi eikä yksinoloo,  ei ruakit kunnol, "sosiaalistetaa" vääri ja laitetaa sit ongelmatapauksin kiartoo (huanos tapaukses jätetää jonnekki oman onnen nojaha tai viärää suaraa piikil).

Loppujel lopuks lemmikkiempito ei ol mitenkää hurjam monimutkast, mut tiätyt perusjutut täytyis tiätää ja tiätyt "rutiinit" ottaa hommaks joka päivän kohral, nii kauva ku asunnos ykski lemmikki o.

MUTTA

Mikä olis sit se taho, mikä ottais tehtäväkses tän ajokortin opetuksen ja tentin? Mite hoiretaa, ettei kortti ol helposte väärennettävis? Ja kuka valvoo, et lemmikkie omistajil yleensäkki ON moine kortti? Vaaritaaks koko perheelt korttii, jos perhees o lemmikkei, vai riittääks yks? Ja mitä tapahtuu sit, jollei jollaki ol korttii?

Jos kortti o helposte väärennettävis, ni tilanneha lopult menee siihe, et rehelliset lemmikkieomistajat, jokka muutenki ottava asioist oma-alotteiseste selvää ja hoitava hommas hyvi, maksava kortist (tiaroist, jokka o heil ittestääselvii) ja kantava korttii plakkaris, niinku kunnon kansalaiste kuuluu. Sit o näät epärehelliset, jokka eivä tiär, eivä haluukkaa tiätää ja joil ei ol välii mite ja mist lemmikkis hommaava tai jopa mite omat pennut hoiretaa/myyrää ettippäi. Eihä he men korttii eres hakemaa, tekevä tai teettäväv vaa väärennökset (jos sitäkää, riippue kiijäämise riskist ja rankaistuksie kovuuksist). Repivä rahat tiätämättömie taskuist, joille ei mittää puhukkaa moisist lemmikkiajokorteist taatuste, et saava omat pennut poijes käsist. Ostajam murhe sit sej jälkkee, et hankkiiks kortin tai ei.

Se et ajokortti toristaa kasvattajal ostajan kyvykkyyre hoitaa kasvattias on tiätty yks plussa, mikä osaltee pikkase ehkä helpottais tätä pualt, mut koska hyvät kasvattajat nykysinki ova aika hyvi ottamas selvää, mihi kasvattis myyvä, ni oletan, et olisisiva melkose hyvi peril näist asioist ilma korttiiki. Onkelma o nämä pentutehtailijat ja näilt pentui ostavat, jokka ova kaikkie rekisterie ja valvonnan ulkopualel. Mite tää toiminta saarais korttikäytännöl kurihi?

Juu, et tähä tarttis keksii joku "juttu".

Ja jos ny otettii noi lemmikkiempiron ikävämmät pualet esihi tosa enste, ni onha lemmikeil tunnetuste myäs niit positiivissiiki vaikutuksii. Kuippaljo enemp meilläki mahtais sairaalois ja hoitolaitoksis olla ihmissii, jollei näit päivie piristäjii ja ihmiste liikuttajii olisis? Ja näitte lisäks monet lemmikit lisäävä myäs monie sosiaalissii kontaktei toisii ihmissii. Samanhenkissii ystävii löytyy aika helposte. =D

Ja juu, onha sitä bisnestäki, mikä pyärii koirie ja kissoje ympäril: ruuvat ja ruakailuvälineet, pannat, vaatetus, lelut, pedit, raapimispuut, herkut, omat matot, pehmusteet, kirjallisuus, eläinlääkärit, lääkkeet, terveystuatteet, lomahoirot ja lisäks sit harrastelut: näyttelyt, erilaiset kisailut, koulutukset, luennot, leirit kuljetuksinee. Moni ihmine saa palkkas jostai eläimihi liittyvist asioist. Mist siis maksava veros ja valtio ottaa osuutes kaikest, yrityste tuloksest ja arvollisäveron tuatteist.

Eli jos oj jottai huanoo, ni kyl o paljo hyvääki! <3