Tähän artikkeliin liittyen taas tupsahtihe uusia mietteitä mieleen asiasta.

Olen ymmärtänyt, että tätä ajatusmallia kovasti jotkut yhä kannattavat, "eettisenä ja moraalisena" vääryytenä ko. ammatinharjoittajia kohtaan. "Ei saisi ihmisiltä viedä elinkeinoa".

En löytänyt tuota Antti Nylénin kirjoitusta netistä, mihin artikkelissa viitataan, eli en ole sitä lukenut, mutta oletan sen tosiaan olleen "vahvasanaisesti" turkistarhausta vastaan. Olen itse sitä mieltä, että valtion ja kuntien tulisi hoitaa omat leiviskänsä niin, että pienyrittäjyys kannattaa. Ilman että täytyy aiheuttaa fyysistä tai henkistä tuskaa eläimille. Mielestäni kuitenkin kaikki ihmisen turhanpäiväiset luksustuotteet, joihin tarvitaan eläinten kärsimystä, voisi suoralta kädeltä kieltää nykypäivänä. Ihmiset todellakin tulevat toimeen ilman näitä turkiksiakin. Kosmetiikan (= turhamaisuutta) osaltahan tuli jo kielto käyttää eläinkokeita niitten testailuun, mikä on upea asia!

En muutenkaan ole koskaan ymmärtänyt sitä, miksi alunalkaenkin turkistarhoilla on löpsymmät säännöt eläintenpidoille kuin muulla eläinelinkeinolla (karja, lemmikit, kotieläintilat, eläintarhat ym.). Ja onhan sitä nyt oikeasti olemassa muutakin työtä, missä ei tarvitsisi tapella näitten eettisten ja moraalisten asioiden parissa, joita villieläimen häkissäpito automaattisesti tuo tullessaan.

Siirtymäaikahan on suunnitteilla tähän - aika pitkäkin vielä, eli työt ei keltään ole lähtemässä saksilla leikaten, kuten monella muulla alalla. Riippumatta siitä, onko kyse kaupungissa toimimisesta vai maaseudulla yrittämisestä. Jos tuote ei mene kaupaksi, oli sitten asiakaskunta Suomessa tai ulkomailla, niin firma menee konkurssiin ja kaikki työntekijät jäävät työttömiksi. Ilman mitään siirtymäaikoja. Osa voi löytää oman alansa työtä muualta, suurin osa nykytilanteessa joutuu kuitenkin kouluttautumaan uudelle alalle. Miksi näin sitten saa tehdä, muttei saisi, jos kyse on eläinten "kiduttamisesta" (hipsukoissa, koska eläinten kannalta se on, muttei nykyisen lain)? En vain ymmärrä.

Turkistarhaus voisi olla parempaa, eläinten kannalta, jos häkit olisivat reilusti isompia, niissä olisi suhteessa vähemmän eläimiä, niillä olisi erilaisia pohjia kuljettavana, virikkeitä touhuttavaksi, maa-ainesta kaivettavaksi ja vettä pulikoitavaksi. Jep, luonnollisesti se tarkoittaisi, että henkilöstöä tarvitsisi myös lisää pitämään tilat siisteinä. Ei mentäisi enää letkulla suihkutellen ripuleita metalliritilältä pois. Ruokintatoimet hidastuisivat myös, kuten kaikki muut hoitotoimenpiteet, koska eläinten haku kestää isommasta tilasta kauemmin. Mutta näinhän ne muut alat joutuvat toimimaan: toimitaan niinkuin oikein on, investoidaan, hankitaan työvoimaa ja jos toiminta ei kannata, firma menee kiinni. Ilman mitään siirtymäaikoja.

Miksei kaikki toimialat saa samanlaista siirtoaikaa oman toimintansa lopettamiseksi/ toimialan vaihtamiseksi? Miksei eläintarhat saa pitää eläimiä pienissä häkeissä, niinkuin turkistarhat saavat? Mistä tämä erioikeus alunalkaenkaan on oikein syntynyt?

Siitä taas, miten maaseutu muutoin on muuttunut ja muuttuu koko ajan, ei välttämättä mielestäni ole kyllä mitenkään yksin kaupunkilaisten "surua", kyllähän sitä maaseutuyrittäjät ja asujat (jotka suurin osa käyvät kuitenkin kaupungeissa töissä nykyään) itsekin surevat, miten kaikki muuttuu. Pienemmät maanviljelijät, karjankasvattajat ym. jäävät isompien jalkoihin, paperisota ihan kaikesta on melkoinen. Palvelut siirtyvät kauemmaksi, yrityskanta pienenee, vaikka etätöiden tekomahdollisuus onkin nykyään melko hyvä, se ei silti sovellu kaikille aloille. Kaupungeissa sitten taas muita ongelmia. Eiköhän tämä muuttuminen koske meitä ihan kaikkia, ei asia mielestäni ole mitenkään kaupunkilaiset vastaan maalaiset -perusajatukseltaan.

Meidän pitäisi ennemminkin jollakin tavalla saada yleensäkin yrittäjyys Suomessa kannattavammaksi, ja byrokratia pienemmäksi, niin tulisi taas lisää vaihtoehtoja; niin kaupunkilaisille kuin maaseudunkin asukkaille. Yrittäjyys, missä ei häkitetä ihmisten turhamaisuuden tähden eläimiä.

Vai olenko nyt ymmärtänyt kaiken ihan väärin?