Jahas, jottai uut taas. En oikkee keksiny mittää "järkevää" tekemist ompuist, ku ei ol tilaa pakkases, eikä kellari ol käyttökunnos säilöntää aatelle, mut sit osu silmähä jääkaapis säilytettävä omenakompotti ohje, misä ei ollu ku vet, omppui, pualen sitruunan mehu ja sokerii ainesosina. Ja pitäs säilyykki kuukausii avaamattomana, reilun viikon avattuna. Tosin siis viä sen tilan jääkaapis sit, kunnes ne on syäty, eli ei voi oikkee mistää "talvisäilöst" kyl puhhuu.

o01.jpg

Omput vanhustem pihapuust mun juttuihi, aprikoosit isännän säilykkeit varte (chilisoosii).

o02.jpg

Tarvikkeet kasaha, et on sit näppärää alottaa homma. Purkit kuumana suaraa tiskikoneest käyttöhö.

o03.jpg

Omput pesty, karat ja kodat poistettu ja laitettu palasiks sitruunavetehe (etteiväv valla mustu).

o04.jpg

Siit kiahumaa reiluks viirekstoist minuutiks ja...

o05.jpg

... sit niines hiljaksii jähtymähä samois vesis kolmise tuntii.

o06.jpg

Sit eiku jäährytetää, et olisisiva sillee sopivav viileit jääkaappihi laitettavaks. Vein testattavaks vanhuksille ja siskollekki. Saaraa vähä eri tuntumaa kultaki, et kannattaaks tää vaiva nährä tulevaisuuressaki. Ainaki näis o kuutioituna enempi suutuntumaa ku hillois.

Soppii puurojem pääl, rahkan, jogurtin, viilin kera, tai iha sillettes kermavaahron kans. Ja vaiks mihi. Kunha ny päästäis enste maistamaa, et onks reseptin "mainostus" totta vai ei. =P

Lisäys 29.9.2022: Maistettukki!

o01.jpg

Eikä ol valittamist! Näät tuleva menemää iha lähiaikoin jo, ettei viä jääkaapis tilaa. Hyvää! Makui tiätty voi viäl vähä lisät, jos vaihteluu haluu: vaniljatankoo, lissää sitruunaa, kanelii... sel lisäks, et maku varmaa vaihtuu, mite erilaisist omenoist tän tekkee, tai vaiks päärynöist. Kaikist varmaste hyvää syätävää!

Ja mink unohrin aikasemmi: se omenoitte neste, mikä purkkeihi jää, o oivaa nestet lettuihi, sämpylätaikinaha tai vaiks mihi!