Täsä sitä ojjo kuunnellu/ nähny, mite moni iha tyäskäyväki pariskunta (lapsellissii ja lapsettomii) ova joutunu tosi pinteesee talourelliseste, ku vauhril on kaik kallistunu. Eli menot kasvava, osa jopa yli 100% viime vuatee verrattun, mut tulot pysyvä samana, osal jopa laskee (varsinki yrittäjil, ku ottava monet omat palkkas siit, mitä yritykse tulokses o otettavan, ja kulut siälläki o samal taval noussu, ku muutonki ihmisil, kaikkee vaa ei piänyrittäjä kykene lisäämää tuatteen/ palvelun hintaha). 

Ny ittest tuntuu, et niil oikeest köyhimmil onki täsäkohti vähä paremmat mahrollisuuret saara tukii, vaikkei nekää ain tilannet hyväks tee. Ja jos oot vuakral, voit myäs helpommi muuttaa vaiks piänemppää, tai sit vähä nykysest kauvemmas, pois keskuksist, misä ov vuakrat halvemppii, jos tulee oikkee tiukka paikka. Jos sul o omistusasunto/ kiinteistö, ja varsitenki, jos lämmitysmuatona o suarasähkö, ni sitä hankalammaks tilanne menee. Et saa helposte asuntoo myytyy, etkä saa siihe myäskää vuakralaissii, jos miälit itte piänemppääm mennä. Sikku siihe asumisee lisää ruakie, kuljetuste, sähkön, lainoje koron hinnannousut, mil ei pahemmi kukkaa yks ihmine mittää mahra, ni sotkuha ov valmis.

Meijä kohral ollaa huamattu iha käytännös, et kesän ihanat omat kasvikset pihalt ku loppu, ni ei ol enää varaa ostaa vastaavii kaupast. Ova yleensä täsä syksysel halvimmillas, mut nyt tosi kallist, ja talvee vaste kallistuvav vaa. Lisäks kala oj järkkyhintast, liha aiva kamalan, et valitettavam paljo nyssit o lautasmallist jääny paljo tarpeellist poijes. Syärää pastaa ja perunaa eri muarois, joskus jottain halpaa jauhellihaa tai muuto sitä kaikkei "huanoint" paikkaa lihaa, mitä pittää sit tuntikaussii valmistaa (ja ku se sähkö o kallist, ni ei tääkää oikkee hyvält yhtälölt vaikuta), et siit saa hyvää. Hitsit, et on ikävä sitä puuhellaa!!! Sais ees jonku kamiinan, mis olisis yks isomp tai pari piänemppää levyy pääl, ni auttais moneen asiaha. Ei vaa ol varaa hankkii, eikä varsinkaa sitä remppaa sitä varte tehrä. Enne yritettii ostaa tuattei, mil tuattajat/ valmistajat sais sen isomma osuuren myynnist, mut ny o enemp ja enemp kaikkee "halpatuatet" tullu noutolaatikkoho. Pakon sanelema juttu. Lähituattajii olisis erityiseste kiva tukee, mut minkäs mahtaa.

Huamaa kyl, et tulee enemp vattavaivoi, ku jää sekä ravintoarvoi, et kuitui ny saamat. Vähä psylliumii ja kauraleseit lisäilen ruakihi, et ees siit tulisisis jottai. Leipää syärää tosi vähä, mut näyttää silt, et meijä ov vaa sitäki alettava itte enemp tekemää, ku seki maksaa liikaa kaupas. Ja sit tulee näit miälihalui, et tykkäis saar jottai iha täysi ylimääräst: salmiakkii, sipsii... Ei aut, et syä säännölliseste,  jos se mitä syä, ei oikkee täytä mittää kropan tarvittemii kriteereit. Toivos eletää, ettei paino ala taas täsä nousemaa, mut pelko puseros. Tressaa seki, ja taas tressi sekottaa nii verempainet ku sokereitaki, ja siitähä se kiärre onki jo valmis. Ku en ossaa olla tressaamattakaa.

Pelottaa oikeeste se kevätpuali, ku alkaa taas uuret omavastuut ja uuret vuasikertymät kelakorvattavil lääkkeil, eli jourutaa ehkä miättimää sitäki, et mikkä näist määrätyist lääkkeist om pakko vaa jättää poijes. Vaiks o kaks ansaittevaa ihmist taloures, ja muut asumiskustannukset hurjam piänet tääl, ni se ens talven sähkönkulutus ov viäl näkemät ja kokemat, et miten käy. Säähä ku me ei pystyt vaikuttamaa mitenkää, ja pakko yrittää pittää putket sulana kummiski. 

Tassuttajie vaatimuksist me ei tingitä, et ne tulevakki rokotus-, madotus- ja Pyryn kastrointi/sirutus tullaa hoitamaa, noitte muitte juttujel lisäks. Siis ruuvat ja tarvittaes elläkäynnit, jos niit tulee vastaha, ni jostai muust sit tingitää (meijä oma ruaka, lääkkeet lähinnä). 

Ollaaha me jo valmistauruttu siihe, et suljetaa tarvittaes yläkerta käytöst, ja siirrytää tyäskentelemää alakerttaha. Nyjjo hoiretaa aamupuuhat enne kello kahreksaa, ku se suasitus ov välttää sähkönkäyttöö klo 8-10, ja iltapäiväl taas klo 16-20. Paljo tehrää isoi annoksii, ja lämmitetää sit paris minuutis syätäväks annoksittai usseempan päivän, ettei ain lämmitet ees hellaa. Näit tyäkoneit ku kummis om pirettävä päivisi pääl, et pystyy sitä rahaa tuamaa kottiinkipäi, sil ei mahra mittää. Pesukoneet ollaa ain ennenki täytetty kokonas, ennenku käytetää, et siihe ei ol tullu muutoksii, mut meijä koneet nyssit käyvä yleensä enemp myähemmi illal, yäl ku ei ol kukkaa niit valvomas (mm. vesivahinkoje varalt), et se ei ol meijä vaihtoehrois mukan. Autol lähretää liikkeel nii, et hoiretaa samal reissul mahrollisimma paljo asioit, ettei tartte sit het uurestas lähtee. Ja sellast. 

Viäl ollaa sinnitelty ilma laskuje maksamat jättämissii, mut lähel ollaa käyty, ja kulut vaa täst nouseva, nii...