Nii, mihis se tää talven asia nyssit mihinkäs muuttuiskaa? Jos lumi vähäse ehtii jossaikohti sulamaa, ni lissäähä sitä sit taas tulee. Hetikohta.

lumi1.jpg

On ollu aikoi, et just ku saa pihan kutakuinkaki taas autommentäväks, alkaa uurestas satamaa, tai sit sattaa koko aja sillee, et ei voi orottaa sateen loppumist, ku sit olisisis niim paljo lunt kolattavan, ettei kunto enää kestäisis.

lumi2.jpg

Ja sit voi taas yks päivä saar aikaseks täyrem mössön. Plussam pualel on kyl keli jokasel lumisatteel ollu. Sit yäks voi pikkase pakastaa, ja saara toho lumeen kovan kuaren.

lumi3.jpg

Meil o lyhyt tiäosuus, mut sitäki haastavamp. Siihe tuuli pakkaa puhaltamaa kaiken liikkuvan lumen, et sitä on yksinkertaseste iham mahroton saara pysymää poijes. Mitä isommat vallit reunoil, sitä korkkiammaks lumi tähä kasaantuu. Ja sitä isommat vallit, mitä enemp lunt tulee, ku ei sitä vaa pysty kuskaamaa käsivoimin minnekkää muuallekkaa. Ja ny sula-mössönä onki sit tosi haasteelline. Lumilappio ei pysty, ku o liija jäine, mut autom painoo ei kestä... Täytyy kattoo pihalt saakka, ettei tartte pysähtyy tähä, ku ei ol takuit siit, et pääsis pysähryksej jälkkee jatkamaa enää... Onneks täsä o hyvä näkyvyys ja kuurenkympi nopeusrajotus...

Toi risteyskohtaha tullu jäävalli aurausaton jäljilt täytyy vaa ain käyr lappioimas poijes, ennenku ees aattelee lähtöö mihinkää, tai siihe viimeistäs matka päättyy. Kolmenkymmene sentin kova jäävalli om meijä autol ihal liikaa. Toiki ov välil nii kovaa, et rautalappiol on siirrettävä, ku lumilappio o liija heppone siihe.

lumi4.jpg

Ja ku on näit haasteellissii kelei ollu, ja aurauskalusto ollu harvas, ni toho tiällehä o kertyny autoje painamaa lunt sellane melkkest 10 senttii. Tosaha kulkee bussit, kuarma-autot, traktorit ym. muut raskast näitte henkilöautoje lisäks. Sitä sit tosa kuariva eilä poijes. Menivä täst ohitte torppaa tutisuttae ees-taas sen kymmene kerttaa, ja se valli meijä risteyksehe tul siis JOKA kerrast. Mut saiva ny sen melkkest asfalttihi asti, et o paremp lähtee tätä seuraavaa luvattuu lumimyräkkää putsaamaa.