Kesä se oj joo. Ei tartte mennä tuskailemaa mihinkää "eteläl lämpöhö", ku sitä lehmänhenkäyst saaraa ny iha tääl omast takkaa. Yh-hyh! En tykkää, ei tykkää meil kukkaa, ei ees kissat, enää. Liika ol liikaa.

viilennys-normal.jpg

Meil Mustis haki ittellee selväste viileempii paikkoi, ni laitteliv vähän ympäriis näis kylmäkallei, mikkä on kääritty pyyhkeesee. Sellasil paikoil, misä kissat ja koirat tykkäävä yleensäkki makoilla. Kadi löys tän Kössin petis olleen kylmäkäärön ja nautiskel sev viileyrest. Nukku siin pari tuntii, välil vaa vähä asentoo vaihrelle. Huahottamine loppu, et olo kummaste viileni.

le1-normal.jpg

Ja on tää Kadin viilennysmantteliki ollu paljo käytös. Se on kyl hyvä ja kangas ei ol kuiva kovinkaa noppeeste, vaiks mul on kyl vet ain lenkil mukan, et saa kastel lissää tarvittaes. Kadil se kovin paikka o ton pohjavillas kans, kun Kissil ja Kössil menee tuuli ihol, mut Kadil ei men. Vaiks viileit paikkoi, näät piänemmätki kyl jo hakeva.

le2-normal.jpg

Meittin märkämantteli on Helsittarest, ja siällähä se meittin plikka sitä opiskeluharjotteluaikaas viätti. Tykkäs kovaste - niinku me ollaa tykätty Helsittaren tuatteist. :)

le3-normal.jpg

Täsä yks kuva jostai erellisest helleajast. Seki hätäpäis autto - viilee pyyhe ympäril, mut eihä toi kauvaa pääl pysyny. Siks näät manttelit ova paljo näppärämppii.

kukat1-normal.jpg

Helteet tuntuva "syävä" näit kukkii kovaste vauhril. Ei nekää jaks kukkii, ku koko aja paahtaa. Juu, on sit välil rankkasateitki saatu, ukkosten kera, mut eihä se vesi kuivaha maaha imeyry, ku kulkee tontilt ulos...

te01-normal.jpg

Terassillakaa ei ol voinu paljoo oleilla, ku siäl oj joko liija paahteist ja tukalaa, märkkää tai sit o itikoit ihaj järkyste ympäril het. Eile kävi kuitenski sellane piän tuuli, mikä pit itikat aika hyvi poijes, ni vaiks ol lämmint ulkonaki, se tuntu silti viileemmält ku sisälämpötila. Jonos ollaa ulosmenoo orottamas.

te02-normal.jpg

"Jos määki nyssit"... miätti meijä ulkoilus ei nii tykkääjäki täl kerttaa.

te03-normal.jpg

Ja siäl me sit oltii, koko lössi.

te04-normal.jpg

Käyttii välil nurmel juaksemas (ja syämäski sitä vähä) ja sit taas oleiltiiv vaa.

te05-normal.jpgte06-normal.jpgte07-normal.jpgte08-normal.jpgte09-normal.jpgte10-normal.jpgte11-normal.jpgte12-normal.jpgte13-normal.jpgte14-normal.jpgte15-normal.jpg

Sit jossaikohti Kössi miätti, et jos sittenki sisäl olis viileemppää ja orotti sit taas kynnyksel uut lupaa tulla ulos.

te16-normal.jpg

Käytin oleilun kans hyäryks ja harjasin Kissin. Tää uus karsta on kyl nii mainio vempele, ettei tosikaa, mikä tos joku aika sit sain, et Kissin takuttamine o melkkest kokonas loppunu. Välineurheiluu näyttää tää turkkikoiran elämäki vaa olla.

te17-normal.jpg

Ruahoilujej jälkkee taas ol kissojev vuaro miättii mennäks sisäl, vai jäisisiks viäl ulos. Kello alko olemaa jo aika paljo, mut ei yhtää houkutellu men sisäl, ku ulkon alko pikkuhiljaa viilet.

te18-normal.jpgte19-normal.jpg

Kissi parta märkän, ku pit ain välil käyr hörppimäs vet.

te20-normal.jpg

Ja jossaikohti sit tul sevverti itikoit, et ol pakko laittaa vähä hyttyskiarukoit ympäril.

te21-normal.jpg

Ja syättii nyhtöpossuu wrapeis. Nam! (Heh, sopiva iltapala, ku päiväl ol nii kuuma, ettei tehny miäl mittää syäräkkää).

te22-normal.jpgte23-normal.jpg

Susum miälest me käyttii ruahosil liija noppeeste ja halus sin het takas. "Vink, vink!" - ja mentiihä me sit sinne, ku ei muutakaa paremppaa tekemist ollu.

te24-normal.jpg

Mä laiti penki selkänojan alas ja meinasin nukahtaa, ku ol nii mukavat oltavat, lämpötila laski sinne 24 tianoil yäl (kuvas ol kello jottai kymmenej jälkkee, ku aurinko näkyy viäl vähä pellon kauvimmaises lairas), et sit ol jo aika luavuttaa ulkoilust ja mennä sisäl. Mite sais ton yälämpötilan sisäl?