Heh! Emmää siit eilisest illast nii sit päässykkää. Ku olin nukkumaha menos, ni eiks siin mun sänkyl ollu jottai muut "vipinää".

2073641.jpg

Hyvä, etten siv vaa istahtanu sänkynreunal, niinku yleensä teen...

2073642.jpg

... olis tullu kaks piänt pannukakkuu. Ol niim piän kumpu peitos, et luulin siäl vaa jomman kumman oleva, mut siäl oliki sit tosiaa molemmat kisulit. Oliks meil sit sevverti vilpost, et menivä lämpimähä? Men ja tiär. Viihtyvä kummiski melkose hyvi, ku rupesin peittoo aukoomaa, et pääsen kans sin, ni siirtyvä molemmat vaa kauemmas, enempi peiton al. Hassut!

Ja yäl mää näinki sit jatkokertomust. See ol jännää, ku heräsin mont kerttaa ja aattelin sit, et nonni, siihe loppu uni, ainaki se mikä jäi keske, mut eiku se sit kummiski jatkus vaa.

Ehkä yhten "kannustajan" täl unel on tää meijä tiätilanne täsä, mikä o päällänsä, mut siit unest jäi kyl kiva fiilis. Asuttii näet siskom perheen kans isos paritalos sillee syrjäs, et vaiks meil ei ollu pihal aitaa tonti ympäril, ni voittii pittää koirii pihal vapaan. Meil ol erilliset pihat ja sit yhteine osuus pihaa. Voi juku! Siäl varsinaiseste talon sisäl ei oltukkaa, ku unes ol kesä ja lomaa viätettii. Linnut laulova ja puut pikkase humis piänes tuules. Istuttii yhteise grillihuvimajav varjos ja koirat juaksiva siin ympäris osa, ja osa makoili meijä jalois. Jutelttii, et kui ollaankaa löyretty sopiva paikka meil, ettei nyy tartte eres miättii mittää mökkeilyi ja kui näppäräste kaik reissukki järjestyy, ku ollaa nii lähel, ei tartte lemmikkei kauas viär.

Täsä välis mää heräsin ja oikeest harmittelin, et uni loppu, ku se ol nii kivaa. Mut nukahrin melkkee samantein uurestas ja samas paikas yhä oltii. Nyy olin kuitenki koirie kans lenkil lährös ku meijä isäntä ja siskom miäs oliva lähtemäs töihi - samal kyyril, ku sama matkaki o. Sisko normaaliste ajo, ku enste heitti miähet töihis ja jatko siit siv viäl matkaa itte, mut ol nyy lomal, ni ei lähteny mukkaa. Miähet ottiva heijä auton, ni mul ja siskol jäi päiväkäyttöhö toine auto. Ku miähet oliva hävinny näkyvist, otin koirilt remmit poijes ja jatkettii tiäl kulkemist vapaan. Tiäl ei ol muut liikennet, ku meijä omaa, ni uskals näi hyvi tehr. Mettää  tiän molemmil pualil; mäntyy ja kuust ja jokune lehtipuualue. Erelles ol kesä, ol lämmin ja vaiks ol aamu, ni mul ol shortsit ja t-paita vaa pääl. Mää heräsi siihe, ku miätin, et mun olisis pitäny ottaa kamera mukkaa...

Ja täsäkohtaa sit taas käänsin kylkkee ja hämmästelin, et mite se uni sillee sit suastuki jatkumaha... Hämmästysin oikkee, vaiks onha nii tapahtunu ennenki. Nyy men vähäse aikkaa, ennenku sain unempääst kii, ku jäin oikeest miättimää tollase vaihtoehrom perää. Et kui näppärää se oikeest olisiskaa. Mut ei taitais siskom perhe meit kestää nii naapuris koko aikkaa. Heil o piha ain tip-top kunnos ja ku remppaava, ni sit se tehrää äkkii valmiiks ja kaik tavarat het paikoilles sej jälkke. Meil ku remontit ain venyy ja paukkuu, eikä tavarat koskaa siirry takasi sinne, mist niit seuraavaks ensimmäitteks haetaa... Juuh! Mut kiva ol tätä miättii.

Ja sikku nukahrin, mää olinki isännän kans meijä omas kesäkeittiös, erelles kuitenki siin samas paikas, saman talon pihal. Naureskelttii, et saattii täs talokaupas melkkest kaik nee asiat, mitä "sin pikkasee" tonttihi suunnitelttii; huvimaja, yrttimaa, kasvimaa, kasvihuane, puutarhavaja, autotalli, roskisvaja, lampi... Puhumattakaa iltapimeyrest, rauhast (ei kuulunu autoje äänii) ja turvallisuurestki viäl, ku ol toine perhe kuitenki samas. Istusi puutarhatualil, mul ol limppalasi käres ja Mimi sylis, ku isäntä kokkaili jottai, ja kuulin siskon nuarimpie tyttöje äänet toiselt pihalt - tais ol jottai ystäviiki kyläs...

Ai, että! Ol kyl kiva uni! Ku mä heräsin täst, mää olisisi halunnu palat viäl unehe ja käyr kiärtämäs siäl talos sisäl. Jotenki siin unes se ol tiätty itsestää selvää, mitä siält talost löyty, mut emmää enää sitä muistanu, ku mää heräsi. Noh! Missäs moine paikka meit orottaa, mist saatais se tarvittava pääoma ja mite houkuteltuu siskom perhe kimppaha kans? Hih!