Juu, vaiks muisti o valla kehnoks täsä menny, ku puhelinnumerot ja osotteekki ova kännykäm muistis ja sen sellast. Ku ei tarvi muistaa numeroit, ni eihä niit sit muistakkaa. Ni silti mää muistan kui helppoo telkkarin pääl laittamine, sulkemine ja kanavie vaihtaminenki ol viäl hetki sitte. Kaukosäärin kättee ja kaik hoitu. Sai viäl ääntäki kovemmal tai hiljemmal - myäs telkkarist ittestäs, jollei kaukosäärint tykänny käyttää.

No, sit tul uuret hianot telkkarit, mist ei enää löytyny säätöi siin ittestäs, vaa kaik hianouret tul vaa kaukosäätimen kaut. Kele, jos joskus tää "kaukoäiti" (niinku meijä moksut sitä ain kutsusiva) ol hukas, sit saatii telkka pääl, muttei vaihrettuu kanavaa, ei sääretty äänevvoimakkuut, saatika valosuuksii tai muit. Aika harvo se kuitenskaa lopulliseste minnekkää hävis - paitti sillonku se hajos.

1249330425_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ja sit alko tää digiaika. Uut vehjet pukkaa ja jokasee oma kaukosäärin. Tarvittais uut antenniiki ja tiäs mitä muut lisävahvistint sinne ja tänne. Johtoi ilmesty olkkarii oikkee urakal kertalaakist.

Täsä ol sellane poksi meil enste, mikä suurel tyäl saatii toimimaha, mut ykköne ei ollu ykköne, vaa se ol esimerkiks kanava 25 (em muist enää nii tarkkaa), kakkone vois ol vaiks kanava 88 - ja sit noi viikov välein se tek jottai omii päivityksiäs yksinäs ja keltää kysymät ja sit sej jälkkee ykköne oliki kanava 18 ja kakkone 56. Näi sit jatkettii, kunnes men koko vehje rikki.

Nyy meil o toine poksi, mikä täytyy erikses laittaa pääl ja valit kanava, sit telkka pääl ja siit ov valittava av-kanava, et poksin valinta näkkyy. Telkast o kaukosäärin rikki, eikä voira äänevvoimakkuut siit säätää, ni meil o tiatsikan kovaääniset liitetty poksihi. Ne täytyy ain muistaa erikses pistää pääl, muute kattellaa hiljast telkkaa. Eli parhaassaki tapaukses täytyy jo klikkail tähäm mennes viis kerttaa siihev verrattun, mihi aikasemmi riitti yks klikkaus. Muttei tää tähäv viäl jääny.

Em muist et olisisin koskaa pahemmi valittanu, et telkan kuva tai ääni olisis ohjelman aikan ollu epäselvää. Siis "vanhan hyvän aikan". Mul riittää vähä huanompikilaatune kuva, kunha se ei pätki ja ääni kuuluu katkeamat. Nyy kuva o hyvä vaa nii kaua, ku se ei hajoo käsii ja ääni o enemmi huano ja pätkii, ku hyvä.

Mää meinasi aamiaisaikan kattoo telkkaa. Olin laittanu kaik ruuvat kaffeines valmiiks ja ne oliva olkkarim pöyräl orottamas syäjääs. Mää sit laiti digipoksim pääl (yks) ja valittin ykköskanavan (kaks), napsasin telkum pääl (kolme) ja valittin av-kanavan (neljä), muistiv viäl laittaa samal kerral kovaäänisekki pääl (viis) - ja kosk meijä tv:n kaukosäärin o rikki, tein näät kaikki seisoe laitteittev viäres - myäs sen poksin kaukosäätimest tehtävän kanavavvalinnan. Kaffe viäl höyrys kupis täsäkohtaa.

Sit telkkarist näkkyy teksti: "Ei signaalia, tarkista antennijohto" ja ruutu o muute iha pimiän. Siirryn telkun taa, tarkistan johrot (kuus ja seittemä, johtoi ku on kaks) - molemmat ova kii kunnol, siirryn taas telkan toisel pualel ja tarkistan poksin johrot (kahreksa ja yhreksä, taas kaks johtoo). Erelles telkust näkkyy: "Ei signaalia, tarkista antennijohto". Vaihran kolmosel kanavan (kymmene) et mää tarkistan, toimiiks mikkää muu kanava. Toimii, mut pätkie; kuvast ei saa selvää, eikä äänestkää. Tavu siält täält tulee läpitte.

Siirrän poksii (ykstoist) vähäse toisee paikkaha ja orotan, onks sil vaikutust kuvaha tai äänehe. Välil kuuluu hyvi, välil näkyy hyvi, muttei koskaa kumpiaki yhtaikaa. Siirrän poksii viäl vähä eri asentoho (kakstoist) ja nyy rupes kuulumaha äänet tosi hyvi. Ennenku voin siirtää poksii enempi, mun piti ettii (kolmetoist) joku sopiva taso, ettei se puttoo lipaston taa kokonas. Hätäpäissäni otin Tuntemattoman Sotilaan dvd:n koteloines alustaks. Sen asentamine (neljätoist) ei ollu iha helppoo, ku se ol käytännös vaa pari senttii lipastom pääl ja loput ilmas. Mut mää sain juntattuu sen parin johrov välihi nii, et se kutakuinki pysy paikoillas.

Sit siirsin taas poksin siihe pääl (viistoist) ja yritin tehrä sen nii, ettei koko viritys puronnu lipaston ja seinäv välihi. Kolmone alko näkymää ja kuulumaa hyvi. Vaihron taas ykkösel (kuustoist), ja jourusin viäl pikkase ettimää parempaa paikkaa ja asentoo poksil (seittemäntoist), ennenku sain vihrost viimei sen kanavan näkymähä, mitä alumperi halusinki kattoo.

Mut sikku siirtysisi siihe ruakiev viärel soffal istumaha, rupes kuva taas pätkimähä ja ääniki katkeilemaha välil. Eiku uurestas ylös ja vaihtamaha viäl poksim paikkaa (kahreksantoist) vähäse. Kaik ol näkyvis ja kuuluvis tosi hyvi, ku seiso siin telkkariv viäres, mukku siirty kauemmas, ni taas alko pätkimähä. Mukku toistin muutamii kertoi (mentii siis jo yli kahrenkymmene), ni löytyshä se paikka, mikä sit pit kuvan ja äänen näkyvis riittävä hyvi, et kelpas mul.

Noh, tähä koko rumbaha men sit niimpal aikkaa, et kahvi ol jäähtyny kuppihi, jukurtist löyty kärpäne ja paahretut leiväkki oliva jo kylmii. Tuhisin yksiksen ja mutustin leipii ryystäessän ain sillo tällö kylmää kaffet.

Jostai kumman syyst meil ei tosiaankaa telkkaa sammutet välil, jos joku vaa koton o. Tää avaamisrumba ku toistuu melkkest joka kerta. Ja sammuttaeski täytyy muistaa käyr kaik laitteet läpitte (vähintäs kolme klikkii siis).

Et se tekniikka o ihmeellist nykyää! (Mite me ennevvanhaa oikkee pärjättiinkää?)