Täsä ollaa jo pitkää kuunneltu talon nitinöi, natinoi ja paukkei, ku tuuli rakenteit kallistelee. Vaikkei ol mittää lunt sarellu, ni tuuli o saanu tota vanhaa höttölunt liikkeel ja sellasis valkosis pyärteis sit paikkaas vaihtamaa. Tiätty tänne meijä pihal. Rappuje ettee o pakkaantunu melkone dyyni taas ja samate se uus "kiartolumi" o peittäny meijä hianot kävelypolut tual mettäs, et joka lenkil saa taas uurestas raivat kulkuväylää.

Aamul ol kyl Mimi-reppanal hankaluuksii, ku inhoo tätä kylmää ja sit toi tuuli tiätty pakkaa luihi ja ytimii. Karmee kokemus, ku joutuu orottamaha paikallas sen aikaa, ku joku toisist koirist ähertää hätääs jossai. Vilukissal o lahkeelline fleeseasu, mink pääl o nahkatakki ja sit tiätty ne tossukki tassui suajaamas. Silti tutisee ja nostelee tassui. Pyärii onnettoman ain tuulempuuskan kouris, ku ei tahro mihinkää suajaha pääst. Siv viäl o nii ikäväste, et polkuki o osaks hävinny, ni siin sit o toine murheenkryyni, misä mennää kans ympäri, ympäri ja vinkutaa, et nyy ei pääst enää ettippäi. "Katto ny! Polku loppu!" Kadi sit yleensä avaa meil reitin, mää kuljem peräs ja Mimi astuu tarkkaa muj jalajjälkkii pitki ettippäi. Kissi taas tekee sivuil iha omat polut (ja om muute sen näkönenki sit - lumikuarrutettu). Kadikaa ei kovi pitkäl munst uskal mennä kyl täsä tuules, ku puitte oksat koputteleva toisias vaste ja pitävä kummallist äänt. Sattupaha siält yks käpyki tippumaha Kadin selkähä ja hassu peljästy sitäki melkoseste. Takki sai kummallise ääne aikaseks. Sikku näytin, mikä siält tul ja potkasin kävyn lähemmäs, ni toine ol jo valmis leikkiriamuihi. Viimise kävyn näkemisest om meinaa melkosest aikkaa.

Mittää sen kummemppaa olla tänäpe tehty. Isäntä vetäs kuarsauspäikkärit ja mää sit iha urakal kävin läpitte noit feissarin pelei. Niit ku alkaa ol melkose paljo, jos haluaisis kaikis oikkee kunnol eret. Joitaki saronkorjuit ja sen sellassii jäi välist viäläki, mut empä ol pitkii aikoihi nii kauaa kerrallas pelaillukkaa. Iha tais tulla kiintiö muutamaks päiväks täyttee.

1266687429_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lämpimii paikkoi torpast kovaste yrittävä nämä tassuttelijakki löytää. Takav viäres o lämmint, sylis o lämmint, yläkerras o lämmint - ja tiätty soffal tai nojatualis, mist just joku o lähteny liikenteesee. Ei meinaa paikka kauaa ol tyhjän, ku joku ottaa siitäki hyäryt ittelles. Villasukat jalas, huivi olkapäil tai filtti ympäril. Sit tarkenee.

Kyl vaa tiukkaa tulee tekemähä, jos yäl sähkökatko tulee, tää tuuli tuntuu menevä samantein talol läpitte. Ja täsä sit sulakekki palo, ku kaik lämppärit ja valot ja laitteet ol pääl. Ei siihe tainnu tarvit ku imurim pääl pistämine, ni se ol sit liikkaa. Ja enks ollu ehtiny just enne laittamaha yläkerra patterii kans pääl, ku aattelin, et jos sähkökatkos tulee, ni kyl toi patteri nys sentäs vähäse aikkaa katkoksej jälkkeenki lämpimän pyssyy. Tähäs saakka ku näit yläkerra pattereit o käytetty vaa sillo kovempie pakkaste aikan. Täsä tuules se ei kuitenskaa tunnu yhtää liijalt. Pelottaa kyl jo se tasauslaskun ajattelemine - nyy om meinaa sähköö palanu tänä talven. Vaiks o palanu niit klapeiki...

1266687791_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kadin ilme ov vähä sellane, et on noil ihmisil kummallissii murheit. Mikäs täsä olles, ku talos viäl kuitenki ruakkaa ja lämpöö riittää, valooki löytyy ja hyvää seuraa. Mittää ei ol maailmas sillo nurimpäi!

1266687873_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ja Kyösti o samaa miält. Meijä tänhetkise huushollin kaikkeist lämpimimmäl paikal takkatulen lämmös. Ei sentäs viäl tartte toppatakkii sisäl pittää (sellasenki ajan mä lapsuurest muistan kyl). =oD